Hoe koop je je huis in 2021

hoe koop je je huis in 2021?

2021. Het jaar dat we dachten dat de grootste gekte op de woningmarkt weer voorbij zou zijn. Toch is dit niet het geval en blijven de huizenprijzen stijgen. Veel vraag met weinig aanbod zorgt er zelfs voor dat woningen soms al zijn verkocht zonder überhaupt op de markt gekomen te zijn. Hoe kom jij dan aan een woning die ook nog eens aan al jouw eisen voldoet? Met de tips uit dit blog helpen wij je op weg om andere kopers misschien wel een stap voor te zijn.

1. Gesprek met een hypotheekadviseur

Voordat je een woning gaat kopen, of überhaupt op zoek gaat naar een woning, is het verstandig om te weten hoeveel financiële ruimte je hebt. Een hypotheekadviseur is hierin de meest deskundige persoon en kan je precies uitleggen waar je op moet letten en hoeveel je kunt lenen. Stel je zelf verder de vraag of het bedrag ook wilt lenen en of je de bijbehorende maandlasten er voor over hebt.

2. Maak een wensenlijstje

Tijd om naar Funda te gaan! Of nog niet?

Het is misschien verleidelijk, meteen Funda openen en alle huizen langsgaan, maar toch is het handig om dit nog heel even te laten wachten. Waarvoor? Het wensenlijstje! Je zult je misschien afvragen of zo’n lijstje in deze gekke tijd wel nodig is, maar toch raden wij dat zeker aan. Krapte in de huizenmarkt of niet, het is goed om kieskeurig te blijven en dus ga je alleen voor jouw droomhuis. En die vind je makkelijker met een wensenlijstje. Waar moet je rekening mee houden?

  • Zijn er kinderwensen? Dan zijn er extra (slaap)kamers nodig.
  • Blijf ik thuiswerken? Zorg voor een extra kamer die je in kunt richting als thuiswerkplek.
  • Waar wil ik wonen? In welke plaats/wijk?
  • Wil ik liever een hoek- of tussenwoning of een appartement?
  • Wat is de minimale woon- en gebruiksoppervlakte?
  • Hoeveel kamers heb ik nodig?
  • Wil ik een tuin / garage / eigen parkeerplaats?
  • Moet de wijk kindvriendelijk zijn?
  • Welke voorzieningen wil ik in de buurt hebben?

3. Volg makelaars en wees alert

In 2021 is alles anders. “Sorry, de kijkmomenten zijn al volgepland”, is een opmerking die nadat je huis op funda heb zien staan regelmatig hoort. En moet je genoegen nemen met een plekje op de reservelijst. Onze tip: zoek makelaars op in de buurt en volg ze op de social media kanalen of schrijf je in. Vaak worden huizen eerst op social media geplaatst en aan woningzoekenden gemaild voordat ze op Funda of internet terechtkomen.

4. Maak een profiel aan op Funda

Misschien herken je het wel: je struint de hele dag Funda af omdat je er optijd bij wil zijn als er weer een nieuwe woning op staat. Maar wist je dat je je ook kunt aanmelden bij Funda als koper? Zo kun je instellen dat jij een mailtje krijgt wanneer er een nieuwe woning - binnen jouw criteria - op komt te staan. Scheelt een hoop zoekwerk.